makelaar.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
woensdag 29 november 2023

Prijs landbouwgrond gedaald

NIEUWEGEIN (AFN) - De prijzen van landbouwgrond zijn voor het eerst sinds 2005 gedaald. Dat meldde dinsdag de afdeling Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Gemiddeld daalde de prijs van 41.000 euro per hectare landbouwgrond vorig jaar naar 38.000 euro in de eerste helft van dit jaar. De grondprijzen verschillen sterk per regio. In het noorden daalde de grondprijs van 32.000 euro naar 28.000 euro en in het westen van ons land van 48.000 euro vorig jaar naar 44.000 euro. In het oosten en het zuiden bleven de prijzen gemiddeld gelijk.

Volgens de makelaars bleef de markt in de akkerbouw, de veehouderij en de tuinbouw redelijk op peil, maar is die in de bollenteelt en de glastuinbouw matig tot slecht. De vraag vanuit ontwikkelaars en de overheid is de afgelopen tijd in hoog tempo afgenomen, maar de aankoop van grond voor natuur gaat nog redelijk door, aldus de NVM.

Belemmering

Volgens voorzitter Harry Broertjes van de afdeling Agrarisch & Landelijk Vastgoed wordt de verkoop van agrarische bedrijven enorm belemmerd door onduidelijkheid over natuurwetgeving. Boerderijen in de omgeving van een natuurgebied moeten voldoen aan eisen om de natuur te beschermen, maar volgens de makelaars is er veel onzekerheid over de afstand die daarbij geldt.

Broertjes verwacht dat de schaalvergroting bij agrarische bedrijven zal aanhouden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal de afgelopen tien jaar met 28.500 afgenomen. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit denken dat de komende vijf jaar nog eens 17.000 tot 19.000 bedrijven zullen verdwijnen.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning