makelaar.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
woensdag 29 november 2023

VEH: Verkiezingsuitslag biedt hoop op brede aanpak woningmarkt

AMSTERDAM (Dow Jones)--De verkiezingsuitslag van woensdag is "evenwichtig" en biedt hoop op een brede aanpak van de problemen op de woningmarkt, stelt de Vereniging Eigen Huis donderdag op haar website.

De kabinetsformatie moet volgens de belangenvereniging voor huiseigenaren het startpunt worden van het gewenste herstel op de vastgelopen woningmarkt.

"Het nieuwe kabinet kan het weggelopen vertrouwen voor een groot deel terugwinnen met een goed en breed gedragen hervormingsplan", zegt VEH-woordvoerder Rob Mulder. Mensen durven volgens Mulder op dit moment geen huis te kopen, door de onzekerheid over het voortbestaan van de hypotheekrente-aftrek.

In het Wonen 4.0-akkoord, dat in mei werd gepubliceerd, in samenspraak met brancheorganisaties voor huurders, woningcorporaties en makelaars, pleit de VEH voor een geleidelijke afschaffing van de hypotheekrente-aftrek, hetgeen moet worden gecompenseerd met belastingverlagingen. Ook de huurmarkt wordt in dit plan hervormd.

PvdA-leider Diederik Samsom, die woensdag negen zetels won, heeft tijdens een verkiezingsdebat gezegd te willen voortbouwen op het Wonen 4.0-akkoord. Mark Rutte van de VVD, die tien zetels won en daardoor opnieuw de grootste partij werd, heeft kiezers echter beloofd de hypotheekrente-aftrek voor bestaande huiseigenaren ongemoeid te laten.

Makelaarsvereniging NVM deed donderdag een oproep aan de politiek in een paginagrote advertentie in de Volkskrant en De Telegraaf. Volgens de organisatie kan het land "geen dag langer wachten" op maatregelen voor de woningmarkt.

Bouwend Nederland, een belangenorganisatie voor de bouwsector, zegt tevreden te zijn met de 'duidelijke' verkiezingsuitslag. Volgens voorzitter Elco Brinkman moet de prioriteit voor het nieuwe kabinet liggen bij rust op de woningmarkt, om het consumentenvertrouwen en vervolgens de economie te laten herstellen. Hij pleit verder voor investeringen in duurdere huurwoningen, goede wegen en rioleringen, die meer faillissementen en banenverlies in de bouwsector moeten voorkomen.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; amsterdam@dowjones.com

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning