makelaar.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
woensdag 29 november 2023

Eigen Huis en makelaars experimenteren met woningtreintjes

Vereniging Eigen Huis (VEH) en vier makelaars uit Nieuwegein zijn een proefproject met de naam Door begonnen om de lokale woningmarkt vlot te trekken. Door kopers en verkopers in ketenverband aan elkaar te matchen en een bijdrage van 1% over de verkoopprijs te 'heffen' ontstaat doorstroming en extra financiering voor starters aan het begin van de keten. Als de proef slaagt, hoopt VEH ook elders makelaars voor het initiatief warm te krijgen.  

De betrokken makelaars gaan in het proefproject samen kijken waar ze kopers en verkopers bij elkaar kunnen brengen. De woningen in het 'treintje' dat op deze manier ontstaat, worden opnieuw getaxeerd zodat voor iedere 'wagon' direct de aan- en verkoopprijs is bepaald. Deelnemers tekenen daarna een koopcontract inclusief de toestemming om 1% van de verkoopprijs af te staan. Dit geld wordt beheerd door een notaris en komt ten goede aan de financiering van de starterswoning.

Het matchen van de bovenliggende transacties in combinatie met de korting voor de starter zorgt er volgens woordvoerder Hans André de la Porte voor dat "de boel gaat rijden."

"Het op gang brengen van de doorstroming is het doel", aldus André de la Porte. "We zien nu nog een grote groep mensen met een concrete verhuiswens die om de hete brei heen draaien door eindeloos te blijven onderhandelen over de prijs. Als je een keten vormt, zijn zowel kopers als verkopers het in ieder geval al eens over de prijs en weten ze dat de bestaande woning wordt verkocht."

Voorwaarde is volgens hem wel dat starters willen instappen in de eerste, vaak goedkoopste, woning in de keten die wordt verkocht. De gecumuleerde 1% bijdrage over alle verkopen in de keten kan starters volgens hem net over de streep trekken."Het is geen korting. De verkoopprijs waarvoor het huis via de notaris van eigenaar verandert, blijft hetzelfde", benadrukt André de la Porte. "Het geld kan gebruikt worden voor de financiering van de woning."

Vooralsnog is er nog niet daadwerkelijk een treintje van aan- en verkopen in de Nieuwegeinse pilot, volgens de woordvoerder voornamelijk doordat het proefproject startte in de vakantieperiode. "Nu iedereen weer terug is, moet het gaan lopen." Eind van de maand volgt al een evaluatie. Bij gebleken succes hoopt VEH het project "op basis van vrijwilligheid" ook met makelaars elders in het land te lanceren.  

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning